Wat is Hypnose?

Bij Hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van hypnose. Het begrip ‘hypnose’ kan voor sommigen misschien vragen oproepen.

In de tekst hieronder beschrijf ik wat er bedoelt wordt met hypnose en hoe Hypnotherapie één van de behandelwijzen is om je probleem aan te pakken. Want als er een probleem is, dan is er ook een oplossing, anders had het wel een feit geweest toch?

Zoals een citaat van Milton Erickson (grondlegger van de Moderne Hypnotherapie) heel mooi beschrijft; “Sta jezelf toe om te zien wat je jezelf niet laat zien.”

“Allow yourself to see what you don’t allow yourself to see”

Hypnose

Laat ik eerst beginnen met wat hypnose NIET is of wat NIET gebeurt:

 • Het verliezen van controle;
 • Zweverig, eng, nep;
 • Er niet meer uit komen;
 • Dingen tegen je wil in doen, zoals kakelen als een kip;
 • In slaap zijn.

En nu we dat weten, wat is het dan wel?

 • Ontspannend;
 • Verhelderend, gevoel van focus en vertrouwen;
 • Helend;
 • Alsof je uren hebt geslapen;
 • Een methode die al duizenden jaren word gebruikt;
 • En boven alles … een geweldige ervaring.

Wanneer je bij een sessie in hypnose gaat, creëren we een tijdelijke bewustzijnsverlaging (pure ontspanning), waardoor we het kritische filter van je bewuste omzeilen en de wereld van het onderbewuste kan “spreken”. Het onderbewuste is de wereld van emoties, gevoelens en beelden.

Je bewustzijn, wat is dat dan precies? om even een vergelijk te maken, Je bewuste vermogen regelt 5% in ons dagelijks leven en het onderbewuste regelt ongeveer 95% in ons dagelijks leven Een mooie metafoor om dit duidelijk te maken is de ijsberg, dat kleine deel waar je bewust van bent ligt boven water en het onderbewuste deel ligt onder water.

Hier gaat heel veel automatisch en onbewust. Ons bewuste deel, is het deel van rede, logica, onze kritische mind. We willen altijd graag verklaringen hebben maar die is er niet altijd. Je onderbewuste is verantwoordelijk voor bijv. je hartslag, je temperatuur, je haargroei maar ook je gevoel bij bepaalde situaties, gedachten en/of herinneringen.

Door in hypnose te gaan krijg je inzicht in je probleem, omdat we werken met het onderbewuste. Zo komen we relatief snel tot de kern en het ontstaan van een probleem, om dit vervolgens te kunnen veranderen.
In feite is hypnose op dit moment al een deel van je leven en hoef je je daar enkel bewust van te worden. Want jouw brein is de programmeur voor alles waartoe jij het opdracht geeft.

Hypnotherapie

Hypnotherapie is een behandelingsmethode die ingezet kan worden bij uiteenlopende emotionele,  fysieke- en prestatie belemmerende problemen zoals o.a: Gedragsproblemen/ Tics, Stress/ Burnout, Belemmerende gedachten en/of Emoties, Allergieën, Stoppen met roken, Eetproblemen, Angsten & Fobieën, Pijnbehandeling, Bevalling onder hypnose, Sport- en Prestatieverbetering en bij Psychosomatische klachten.

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waar geen medische oorzaak voor is, maar hebben een psychische oorzaak als b.v. stress, spanning of angst.
Bij langdurige stress of verstoringen kunnen lichamelijke klachten ontstaan en eventueel aanhouden, bijvoorbeeld: Hoofdpijn, Huidklachten, Hoge bloedruk, Darmklachten, Gewrichtsproblemen.

Om de cliënt te helpen, maakt een Hypnotherapeut gebruik van diverse technieken, waaronder (conversationele) hypnose technieken, regressie, en ademhaling- en ontspanningsoefeningen. Tijdens de trance zal de cliënt altijd controle over zichzelf bewaren en zal nooit iets tegen zijn/haar zin kunnen doen. Jouw onderbewuste heeft namelijk altijd het beste met je voor.

Inzetten van Hypnotherapie is één van de vele alternatieve geneeswijzen. Vanuit een holistische benadering gezien, gaan we ervan uit dat de mens als één geheel wordt gezien als fysieke, psychische, emotionele en spirituele eenheid.  

Praktijk voor Hypnotherapie en Coaching - Maak nu een belafspraak bij Riminds draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders