Trauma.. een vastloper in je hoofd

In het volgende artikel, beschrijf ik wat er in essentie gebeurt bij trauma. Deze uitleg is vooral een benadering van wat er in je hoofd gebeurt.

Wanneer spanning blijft terugkeren, kan dit zich tot een trauma ontwikkelen. Misschien herinner je het wel van vroeger, dat je op school de opdracht kreeg een boekbespreking te maken en daarna te presenteren voor de klas. Naarmate de datum dichterbij kwam, werd het steeds spannender en gingen er allerlei gevoelens door je heen. Je denken maakte je zelf helemaal gek! Hetzelfde gebeurt ook wanneer je een ingrijpende gebeurtenis steeds herbeleeft door een herinnering of je bent getuige geweest van een situatie die veel impact op je had.

Wat gebeurt er nu eigenlijk in je brein?
We hebben een linker deel en een rechterdeel van het brein. Deze hebben beide een eigen functie. Je linkerhersenhelft welke dominanter reageert is vooral verantwoordelijk voor het logische deel, de taal, orde en analyse. Je rechterhersenhelft is het intuïtieve deel, maar ook visueel, ruimtelijk en creatief ingesteld. Links communiceert verbaal en verwerkt feiten, statistieken en de woorden die bij een gebeurtenis horen. Hierbij doen we een beroep om de ervaring te verklaren en te ordenen. Terwijl je rechterdeel van je hersenen als het ware de melodie van de ervaring weergeeft. De rechterzijde van je hersenen slaat de herinneringen op aan geluiden, tastervaringen, geuren en de emoties die ze oproepen. Dat wat wordt herinnerd door de rechterhersenhelft, voelt intuïtief aan als werkelijk, zoals het echt is.

Via ons representatie systeem (beeld, geluid, gevoelens, geur & smaak) krijgen we voeding voor een herinnering aan een trauma. Door flashbacks is het net alsof het trauma weer opnieuw plaatsvind. Je limbisch systeem, oftewel je emotionele brein slaat op hol. De activering van je angstcentrum leidt tot een overload aan stresshormonen en zenuwimpulsen die de bloeddruk, de hartslag en het zuurstofverbruik omhoog jagen in voorbereiding op een vecht- of vluchtreactie.
Diverse fysiologische klachten die kunnen zich hierdoor ontwikkelen zoals: slapeloosheid, ademhalings- of concentratieproblemen, woede- uitbarstingen, schrikreacties of overmatig waakzaam zijn.

Foto door Kat Jayne op Pexels.com

Het komt vaak voor dat praten over een trauma lastig is. Door een herbeleving lopen we een soort van vast in het hoofd. Deze hieronder beschreven en opmerkelijke feiten zijn waargenomen na wetenschappelijke onderzoeken en scans van de hersenen van diverse getraumatiseerde mensen. Het script van hun trauma werd opgehaald zodat tijdens de onderzoeken de herbeleving tot stand kwam.

Het centrum van Broca is een van de spraakcentra in de hersenen. Deze is vaak aangetast bij patienten die een beroerte hebben gehad. De bloedtoevoer naar dit deel word dan geblokkeerd. Zonder een goed fuctionerend centrum van Broca is het onmogelijk om gedachten en gevoelens in woorden om te zetten. Na hersenscans van verschillende cliënten met een trauma, bleek dat er overlappende omstandigheden waren met mensen met een beroerte. Het centrum van Broca word gedeactiveerd tijdens een flashback van het trauma.

Het Brodmanns gebied 19
is een gebied in de visuele schors die beelden registreert op het moment dat ze voor het eerst binnenkomen. In dit gebied werd bij het onderzoeken van de hersenscans, daadwerkelijk hersenactiviteit gesignaleerd, lang na de oorspronkelijke ervaring. Onder normale omstandigheden worden ruwe beelden die gebied 19 registreert, direct verspreid naar de andere hersengebieden waar de betekenis van wat is gezien wordt geïnterpreteerd. In de onderzoeken kwam duidelijk naar voren dat gebied 19 opnieuw werd geactiveerd alsof het trauma daadwerkelijk op dat moment plaatsvond.
Vergelijkbare situaties triggeren vaak een flashback die ze weer in het bewustzijn brengt, schijnbaar ongewijzigd door het verstrijken van de tijd.

Bron; Prof. Dr. Bessel van der Kolk (2019) Traumasporen. Eeserveen; Uitgeverij Mens! (originele titel: The body keeps the score, Mind and Body in the Healing)

BLAST techniek® Therapie
Het verwerken van een trauma  kan door middel van de BLAST techniek®. Deze techniek is ontwikkeld door Nick Davies. Nick is een vooraanstaande Britse psychotherapeut, hypnotherapeut en lichaamstaalexpert en staat liefkozend bekend als “The PTSD Whisperer” vanwege zijn specialisme in het snel en permanent behandelen van trauma’s.

Na het volgen van de BLAST training bij Nick Davies, ben ik nu ook in staat om je te helpen bij het verwerken van die emotionele ballast. De BLAST techniek® is een vorm van EMDR therapie waarbij we werken met licht. Het is een snelle en effectieve techniek.
Licht komt binnen via je ogen en je hersenen verwerken licht om het dag- en nachtritme in te regelen. We zijn van nature ook tot licht aangetrokken. Hoe sterker het licht hoe meer aantrekkingskracht dit heeft. Misschien herken je wel het hypnotiserende effect wanneer je bij een kampvuur blijft staren in de vlammen.

Wanneer er iets traumatisch is gebeurt eerder in je leven en de herinnering blijft maar terugkomen waarbij de negatieve emotie herhaaldelijk terugkeert, dan kan de BLAST techniek® je helpen. Door het werken met licht, is je emotionele brein in staat de lading van je herinnering te halen. Je zal de herinnering niet vergeten maar de emotionele lading is er af en je kunt er prima over praten. Hoe mooi is dat?



Dit delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Praktijk voor Hypnotherapie en Coaching - Maak nu een belafspraak bij Riminds draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders