Ons slimme onbewuste

Een tijdje terug alweer, las ik het boek van Ap Dijksterhuis, een Hoogleraar in de Psychologie.  Dit boek; ‘ Het Slimme Onbewuste.’ 

Je bewustzijn is opgedeeld in het bewuste en het onbewuste/ onderbewustzijn. Het bewuste deel van je brein, regelt nog geen 10% in ons dagelijks leven, al zou je misschien denken dat je meer bewuste invloed uitoefent op je leven. Ons bewuste deel, is het deel van redeneren, logica, onze kritische mind.

Er wordt dus ongeveer 90% in ons dagelijks leven onbewust aangestuurd. is bijvoorbeeld de aansturing van o.a. je hartslag en bloedsomloop, je temperatuur, je spijsvertering, je haargroei enzovoorts. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een ijsberg, het meeste gebeurt onder water! Daarnaast regelt je onderbewuste alles voor bepaalde situaties, gedachten en/of herinneringen. Je onderbewuste zal deze wegstoppen zodra ze je niet dienen. Het onderbewuste heeft namelijk altijd het beste met je voor.

Om nog maar een verschil van die percentages aan te kunnen tonen beschrijft Dijksterhuis dat;  Als we lezen, verwerken we omgerekend ongeveer 45 tot maximaal 60 bits per seconde bewust. Dat kun je vergelijken met een korte zin. Onbewust verwerken we ongeveer 11,2 miljoen bits per seconde. Dat is toch bizar als je die verschillen leest? Wanneer je bijvoorbeeld televisie kijkt is alleen al ons gezichtsvermogen in staat om ongeveer 10 miljoen bits per seconde te verwerken. We kunnen dus onbewust ongeveer 200.000 keer zoveel informatie meer verwerken dan bewust.

Ons brein werkt op basis van vijf zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Soms is het een liedje of muziekstuk die herinneringen oproept. Of de bijzondere geur die een bepaalde gebeurtenis in uw herinnering oproept. Misschien herken je wat ik schrijf dat bijvoorbeeld, de geur van vers gebakken appeltaart bij oma. Iedere keer dat je appeltaart ruikt zal je aan haar denken. Als  je daarentegen een hekel aan je oma had, dan zal je waarschijnlijk ook een hekel hebben aan de geur van appeltaart en deze geur trachten te vermijden. Op die manier sluit je jezelf af voor de herinneringen aan haar.

Naast geur en smaak kan het ook zijn dat beelden een gevoel oproepen. Zo zag ik op internet een foto van de CN tower in Canada Toronto. Dit is een zendmast en tevens uitkijktoren van maar liefst 553 meter hoog! Boven in de toren hebben ze een plexiglas doorkijkvloer waar bezoekers naar beneden kunnen kijken. Het plateau is er op gemaakt om het gewicht van een olifant te kunnen dragen.
Wanneer je dan aan de rand staat van die plexiglas vloer, krijg je zo’n raar gevoel in je buik. Het onbewuste brein denkt, hier is gevaar en jij moet hier weg! Je merkt direct dat je hartslag verhoogt en je krijgt klamme handjes en toch weet je bewust dat het veilig is. Is dat niet interessant?

Het onbewuste vermogen wordt ook gebruikt om onplezierige ervaringen te blokkeren. Het blokkeren van deze ervaringen, hangt samen met het streven van het bewustzijn om pijn te vermijden. Door een pijnlijke ervaring te blokkeren in plaats van hem te verwerken, veroorzaakt het bewustzijn een abnormaal gedragspatroon. Feitelijk ga je terug naar je oer gedachte… zie ik een tijger op mij af komen, ga ik dan vechten of vluchten!
Het ‘onderbewustzijn’ omvat alle psychische processen die het bewustzijn niet waarneemt. De voorstellingen, gedachten, herinneringen die in het onderbewustzijn opgeslagen zijn, hebben vaak een bepalende invloed op onze bewuste reacties. Ze spelen een belangrijke rol bij ons dagelijks ‘doen en laten.’

Van bepaalde perioden uit je leven heb je weinig of geen herinneringen meer. Andere perioden springen er uit vanwege de sterke emoties die met bepaalde gebeurtenissen zijn verbonden. Door in hypnose te gaan krijg je inzicht in je probleem omdat we werken met het onderbewuste. Zo komen we relatief snel tot de kern van een probleem en als we weten hoe een probleem is ontstaan, kunnen we dat veranderen.

Dit delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Praktijk voor Hypnotherapie en Coaching - Maak nu een belafspraak bij Riminds draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders